Tekniska Museet firar hemkomsten med stor premiärfest och vaxporträtt

02:47 DEN 10 DECEMBER svensk tid kunde vi i Sverige glädjas tillsammans med vår egna astronaut Christer Fuglesang och hans första uppskjutning. Med facit i hand vet vi att han fick resa upp hela två gånger, men detta hände då Christer kom hem till Sverige efter första rymdpromenaden. Tekniska Museet i Stockholm ville naturligtvis fira händelsen med en rymdutställning och premiär med Fuglesang som festen mittpunkt. 

JAG FICK I UPPGIFT att bidra med något för att lyfta det hela ytterligare, och jag föreslog ett fullskaligt vaxporträtt på Christer själv i full mundering. (Vax kan numera ersättas av silikon och andra mer hållbara material). Tyget var särskilt knepigt att imitera. En Modern EVA-dräkt är nämligen inte helt vit, utan svagt gulrutig. Svårt att hitta något liknande så jag lät ett digitaltryckeri printa den gula "kevlartråden" på en vit väv. Hjälmens spotlights fungerade på riktigt och dessutom blinkade en liten LED-lampa som indikerade filmkameran. Det blev många hundra gjutformar och delar.

MITT JOBB ÄR IBLAND SÅ KUL att man nästan är beredd att göra det gratis. Ur affärsmässig synpunkt är det ju galet, men ibland kan man inte låta bli att sponsra lite. Det blev många timmars arbete och museet fick god valuta för pengarna. Dealen var dock att modellen skulle stanna i museets samlingar och inte säljas av eller hyras ut eller lånas ut  till andra intressenter utan att jag konsulterades. Dräkten går nämligen inte att ta av. Alla detaljer är integrerade i modellen.

PREMIÄRFESTEN ÖPPNADE PORTARNA och de celebra gästerna fyllde hela centralhallen bland TV- och pressfolk. Fuglesang själv blev tyvärr tvungen att göra sin entré ganska kort av något akut skäl. Så för honom blev visningen av skulpturen inte av dessvärre. Men för oss vanliga besökare hänger han där än idag bland museets flygfarkoster. 

OM DU VILL HYRA någon av mina Apollo-dräkter för film eller reklam, gå in på Rent A Spacesuit.com. Finns i Stockholm.

• Many thanks, NASA and ILC, for all your technical support and measurements.

© 2015 Design Carl Sandberg

• Nytorgsgatan 11b • 116 22 Stockholm 

• info@designcarlsandberg.se • 076 - 871 95 98