När tabun och status blir en del av utmaningen

EGENTLIGEN FÅR MAN inte säga bantningspiller. På det hela taget fanns det mycket lite konkret vi kunde säga om Reductil. Inte för att produkten var dålig, tvärt om. Men för att bantning är ett känsligt ämne bland läkare och för att data inte kunde lova patienterna några mirakel. Forskningen kring övervikt är helt enkelt för motstridig och omdebatterad. Läkare är inte ense om hur fetma bör prioriteras i vården och det hela blev ofta en moralfråga.

REDUCTIL VAR EN APTITHÄMMARE. Den verksamma substansen Sibutramin minskade suget efter mat. Men att marknadsföra Reductil som en genväg till snyggare kropp var naturligtvis förbjudet, särskilt i Sverige. Istället satsade vi på att argumentera för att INTE använda Reductil. Reductil skulle bara förskrivas som en kickstart och bara för dem som verkligen behövde. Vi pushade för långsiktig livsstilsförändring med mer motion och mindre portioner. Vi slog hål på myterna kring bantningsmetoder och smarta genvägar. Vi förklarade varför jojo-bantning ökar vikten i stället för att minska den, och varför vissa "snåla" matprodukter inte är så energisnåla i verkligheten. I stället för dystra pekfingrar satsade vi på pepp och lust, raka rör och livets goda.

VÅR JORDNÄRA OCH RAKA attityd till övervikt mottogs positivt av läkarna. Under tre år jobbade vi på alla plan från patientinformation med positiva budskap, matrecept och stöd till anhöriga, till specialistföreläsningar och debatter för klinikerna. Reductils omsättning ökade flera gånger om, men det var inte alltid helt enkelt. Tabubelagd terräng, tuffa regelverk inom Abbott och långa beslutsprocesser krävde enorm envishet och tålamod. Men det var också jättekul tack vare en stark och trivsam relation med Abbotts arbetsgrupp.

TYVÄRR FÖRSVANN Reductil från hyllorna en dag. Nya data visade på risker för hjärtsvikt, och därmed gick Reductil i graven.

 

© 2015 Design Carl Sandberg

• Nytorgsgatan 11b • 116 22 Stockholm 

• info@designcarlsandberg.se • 076 - 871 95 98