IBLAND HAR MAN TUREN att få jobba med riktigt talangfulla människor. Mångkreatören Jesper Kouthooft är utan tvekan en av dem. Vi gick samtidigt på Berghs reklamskola och redan där var han otroligt produktiv. De flesta av oss hade enskilda firmor så vi kunde dra av studiekostnaderna. Jeppe hade en idé om att hans firma skulle heta "acne" och under det namnet skulle han designa kläder, film, spel, uppfinningar, reklam osv. Naturligtvis blev han avrådd. Ett företag med ett så omöjligt och avstötande namn hade ju garanterat ingen framtid. Nåja, vi vet ju hur det gick. Det mångsidiga och trendstarka varumärket ACNE® har väl få missat idag.

DIESEL JEANS var uppdragsgivaren och Jesper var anlitad i samarbete med Kesselskramer i Amsterdam. Idén var att driva med de stora hamburgerkedjorna och, kanske, ätstörningens paradis. Det var nog inte mer uttänkt än så och tur var väl det. Slagkraftigt var det i alla fall. 

OM HAMBURGERCLOWNEN hade ett namn minns jag ej, men han såg i vilket fall grotesk ut. Jespers grafiska koncept var klockrent och clownen var själva varumärket. Vi fick i uppdrag att producera alla attribud som till exempel hamburgerförpackningar, silverballonger, godis, servetter, kramdjur, läskburkar, kläder, promotion-leksaker, pommeskuvert, ja allt som byggde hypen kring den påhittade hamburgerkedjan. Och clownen naturligtvis. Masken var en pålimmad skumlatexmask och kroppen en svarvad kostym av polyeter och spandex. Allt varvades med sportiga fotomodeller i Diesels assesoarer. Provokativt, synligt och jättekul!

VILL MAN VARA FÖRST OCH STARKAST på marknaden måste man vara modig. Det gäller i synnerhet nya koncept med begränsad budget. Den som stirrar sig blind på vad konkurrenterna gör får oftast nöja sig med att bli en eftersläntare och den typen av marknadspositionering kan dränera en reklambudget till liten nytta. Bättre att skapa sig en egen ledarroll med en egen stil. Så tipset är att inte låta Powerpoints bli allenarådande. Ofta bättre att höja blicken och se det stora perspektivet.

© 2015 Design Carl Sandberg

• Nytorgsgatan 11b • 116 22 Stockholm 

• info@designcarlsandberg.se • 076 - 871 95 98