View the embedded image gallery online at:
http://designcarlsandberg.se/9-projekt/25-walter#sigProId9f7c832238

OBS: Filmen innehåller ovårdat språk, fördomar och inslag av grovt våld.

PRODUCENTEN JESPER BÖCKER på Bluegrass hade en kul idé om en förtappad slagskämpe i de amerikanska slum- och gangsterkvarteren. Det skulle bli en sorts dockanimation som var riktad till vuxen TV-publik.

VÅLDSSCENER I ULTRARAPID är ju i sig inget nytt, men att ruta för ruta animera brutalitet med dockor och modellera skulle bli en ny helt filmgenre. Vi kallade den "SPLATTER NOIR". Humorn var naturligtvis så svart man kan göra den och gränsen för god smak och etik saknades helt. Men det var ju också det som var det absurda och roliga.

DET FÖRSTA MANUSET handlade om en psykopatisk mediakvinna som med inhyrda gangsters försökte likvidera en Elvis Presley-fanatiker med Downs syndrom. Jag ritade karaktärerna, skulpterade och gjorde konstruktionsritningar som sedan skulle bli 30 cm höga dockor. Samtidigt skapades miljöerna i 3D-program av en SGI-animatör. Dockorma fick mekaniska armaturer – ett sorts stålskelett med tröga kulleder. Utanpå armaturen gjöt vi sedan kropparna i skumlatex. Walters regnrock innehöll ett aluminiumnät så att det gick att få kappan att röra sig med vinden. Hans grå skäggbotten var utbytbar för ett trettiotal olika grimaser.

EFTER FLERA FÖRSÖK med den första piloten insåg vi vilket enormt arbete vi hade framför oss. Stop frame-tekniken skulle ta för lång tid och man enades om att dataanimera hela projektet. Walter hamnade i en scanner och fick nu en framtid i datorskärmarna. Själv flyttade jag till England för att jobba med industridesign. Om filmerna blev klara vet jag ej, men det var ett jättekul koncept som jag tror hade blivit både en publiksuccé och kult bland världens animatörer. 

RECEPTET BAKOM LYCKADE och nydanande koncept är mestadels bara en fråga om att våga ta ut svängarna tillräckligt mycket.

 

© 2015 Design Carl Sandberg

• Nytorgsgatan 11b • 116 22 Stockholm 

• info@designcarlsandberg.se • 076 - 871 95 98