Human Leukocyte Antigen förklarat på svenska:

OM DU SKULLE FÅ MIN, låt oss säga njure, så skulle ditt immunsystem förr eller senare stöta bort den. Det är egentligen bara en tidsfråga och därför försöker man vanligen förlänga processen med olika bromsmediciner. Riskerna varierar dock mellan olika individers DNA. Ju bättre matchning desto större chans till en lyckad transplantation med lång livslängd och mindre medicinering.

DENNA MATCHNING testar man genom att jämföra uppsättningen av patienternas HLA som, enkelt uttryckt, står för vår unika uppsättning antigener i de vita blodkropparna och som triggar immunförsvaret. Ungefär som att jämföra blodgrupper. Skillnaden är dock att här är variablerna tusentals, och man hittar ständigt fler beroende på att upplösningen blir bättre och mer precis.

ETT FÖRHÅLLANDEVIS ENKELT och ekonomiskt sätt att utföra HLA-typning utvecklades av en legendarisk professor i Saltsjöbaden, Olle Olerup. Konceptet OLERUP SSP® såldes så småningom till Allenex som nu satsade helt på produkter inom transplantation. Allenex startade ur ett underläge efter tidigare bolagsproblem, och nu stod de inför en världsmarknad med en, i dessa branscher mätt, mycket liten budget.

ATT INTRODUCERA SMÅ eller unga företag innebär oftast att försöka synas maximalt med begränsade medel. Jag ville därför skapa ett färgstarkt koncept med tydliga budskap som syntes på laben världen över. Dessutom ville jag att konceptet skulle gå att utveckla för nytillkomna syskonprodukter i sortimentet, med tydlig igenkänning så att alla produkterna backade upp varandra i annonser, på mässor, i broschyrer, i mjukvara etc.

STRATEGIN FUNGERADE och idag är svenska Allenex ett välmående företag med placeringar i flera delar av världen.

 

© 2015 Design Carl Sandberg

• Nytorgsgatan 11b • 116 22 Stockholm 

• info@designcarlsandberg.se • 076 - 871 95 98